Oud ijzer en metalen soorten

blik / gruis / shredder

Dit wordt zo genoemd vanwege de kwaliteit. Dit soort ijzer wordt het meest ingeleverd door particulieren. U moet hierbij denken aan fietsen, wasmachines, drogers en ander witgoed. De verwerking van dit materiaal vergt meer aandacht, vandaar dat de prijs het laagst is voor dit soort materiaal.

Gietijzer

U moet hierbij denken aan oude machines, motoren, rioleringsbuizen, kachels en remschijven. Dit soort ijzer kan erg vervuild zijn, waardoor er net als bij blikmateriaal meer aandacht vereist is m.b.t. het verwerken/recyclen. Zuiver gietijzer daarentegen is meestal direct te hergebruiken in de staalproductie.

Balkijzer

Dit soort ijzer is vooral terug te vinden in bouw en sloopprojecten. Dit zijn meestal U of H balken, die soms geverfd of gegalvaniseerd zijn maar vaak het schoonst zijn en vrij van afval. Vandaar is deze prijs ook hoger dan de prijs voor andere soorten.

Ijzer draaisel

Dit is meestal een afvalproduct dat ontstaat tijdens een productieproces van fabrieken in de ijzerindustrie. Deze ijzer draaisels, ook wel krullen of fijn slijpafval genoemd, komen vrij bij het boren. Dit ijzer is vaak schoon en komt bij het recyclen ten goede.

Knipijzer

Dit ijzer komt meestal van bouw- en lasbedrijven en komt vooral vrij bij sloop van bruggen, kranen en gebouwen. Licht knipijzer heeft een minimale dikte van 3 MM, u moet hierbij denken aan o.a. buizen, betonijzer, ijzerpijpen enz.

Nieuw plaat afval

Dit soort ijzer is vaak vrij van aanhechtingen en van goede kwaliteit. U moet hierbij denken aan platen, garagedeuren, en productieafval. Het materiaal heeft een maximale dikte van 3MM en de lengte varieert van 0,10 M tot 1,50 M. Indien het materiaal langer is, bijvoorbeeld 1,50 M tot 6,00 M, dan moet u er rekening mee houden dat dit een negatief effect heeft en de prijzen iets lager zullen zijn dan de prijzen van het korte materiaal. Dit komt doordat wij het materiaal moeten gaan knippen, waardoor er meer kosten worden gemaakt.

Autowrakken

Loopt uw auto niet meer? Of moet hij binnenkort gekeurd worden, maar bent u bang dat hij hier niet meer doorheen komt? Dan kunt u bij ons terecht met uw auto. Deze wordt vakkundig gesloopt en verwerkt. U krijgt bij ons direct een vrijwaringsbewijs mee, welke kosteloos is. Deze heeft u nodig om uzelf te vrijwaren van alle verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig, zoals motorrijtuigenbelasting, verzekering, APK en eventuele bekeuringen.

RVS

Roestvrij staal komt veel voor bij u thuis en in de industrie. Voorbeelden van roestvrij staal zijn: machines, aanrechtbladen, wasbakken, pannen en afzuigsystemen. RVS is een legering van nikkel en chroom. Dit materiaal roest niet, waardoor het voor de industrie vaak aantrekkelijk is om te gebruiken.

Roodkoper

Koper is het meest bekend vanwege zijn hoge waarde. Dit materiaal wordt veel gebruikt in elektra en woningbouw, dit omdat koper een goede geleiding heeft van warmte en elektriciteit en omdat het zeer buigzaam is. Koper wordt veel gebruikt als elektriciteits– en waterleidingen. De prijs van het roodkoper is echter zeer sterk wisselend, deze kan van de ene op de andere dag flink zakken of stijgen, houd hier dus rekening mee!

Geelkoper / messing

Messing is net als roodkoper ook vrij bekend. Dit is een legering van Koper en zink en is gelig van kleur, vandaar de naam. Toepassingen zijn: kranen van wasbakken, antieke kandelaars, sierbeslag op meubels en deuren, muziekinstrumenten, munten, koppelingsstukken (slangen en dergelijke) etc. De prijs van geelkoper is echter lager dan van roodkoper, dit komt doordat het kopergehalte van roodkoper hoger is.

Aluminium

Kenmerkend voor aluminium is zijn lichtgewicht. Aluminium is vaak schoon en licht van kleur. Voorbeelden van aluminium: sommige drankblikjes, traanplaten, spuitbussen, aluminium velgen enz.

Lood

Lood is een zware maar toch zachte metaalsoort. Lood wordt vaak gebruikt door dakdekkers om het dak te beschermen tegen water en omdat het zo zacht is, is lood makkelijk te buigen in elke vorm. Voorbeelden hiervan zijn dus daken en kozijnen, maar ook antieke vazen en borden. Lood is meestal donkergrijs van kleur.

Zink

Ook zink wordt veel gebruikt door dakdekkers, voorbeelden hiervan zijn: dakgoten en regenpijpen.

Koperkabel

Wordt veel gebruikt door elektriciens en heeft iedereen in huis. Dit zijn namelijk de elektriciteitskabels die bij u door het huis lopen. Wij kopen niet alleen elektriciteitskabels maar ook: internetkabels, coaxkabels, telefoonkabels, opladers etc. Houdt u er rekening mee dat als de stekkers er nog aan zitten dit de prijs negatief beïnvloedt.

Elektro motoren

Dit zijn elektrische motoren die vooral uit machines komen. U moet hierbij denken aan: industriële machines, grasmaaiers etc.

Accu’s

Deze komen voornamelijk uit auto’s en scooters en kunt u bij ons apart inleveren.